Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 2088

Dodano:

Odsłon: 2218

Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka muszą być świeże.
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.

    Gdy białka będą ubite na sztywno tzn. po przechyleniu miski nie będą wypływać wsypujemy partiami cukier, najlepiej łyżka po łyżce.

    Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.

    Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakaem i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Biszkopt pieczemy ok.40 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno tortownicy,

    Po wyjęciu z piekarnika biszkopt w wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok 30 cm na ziemię lub blat kuchenny- dzięki termu nie będzie opadał. Biszkopt pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy delikatnie nożykiem oddzielić biszkopt od formy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń