Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt makowy z kremem śmietanowo - czekoladowym

Przepis dnia 2014-08-11
Biszkopt makowy z kremem śmietanowo - czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9857

Dodano:

Odsłon: 7991

smaczny, słodko - kwaśny placek, który z powodzeniem można zrobić w formie tortu. u mnie z racji wielu gości na dużej prostokatnej formie

Składniki

  • Biszkopt makowy:
  • jajko 5
  • cukier 3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
  • mąka pszenna 3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • woda zimna przegotowana 5 łyżek
  • mak suchy, niemielony 15 dag
  • Krem:
  • śmietanka kremówka 36% 750 ml
  • czekolada biała 30 dag
  • Śnieżka (bita śmietana w proszku) 3 op.
  • żelatyna 3 płaskie łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki duży słoiczek
  • poncz: woda, rum, cukier
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt makowy (robię dzień wcześniej): Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka należy ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypywać cukier i nadal ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodawac po jednym jajku, nadal miksując. Wlać wodę i krótko zmiksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac łyżką. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i obsypwac bułką tartą, wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić i przed przygotowaniem przekroić wzdłuż na pół.

    2. Krem: dzień wczesniej - Śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietanowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać.

    3. Spód ciasta nasączyć ponczem, wyłozyć połowę dżemu, równo rozsmarować, na to wyłozyć połowę kremu, wyrównać. Połozyć drugą część biszkoptu, czynności powtórzyć. Wierzch można posypać startą czekolada lub udekorować w dowolny sposób. Schłodzic w lodówce, najlepiej całą noc. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 28 lipca 2014 Ciasto z makiem uwielbiam
Cudnie się prezentuje
Same pyszności

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 28 lipca 2014 Pięknie się prezentuje. A smakuje z pewnością wybornie. Kciuk w górę! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 28 lipca 2014 Jesli zostal choc kawaleczek, to ja sie wpraszam :) Wyglada bosko!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń