Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt piernikowy z kremem dyniowym

Biszkopt  piernikowy z kremem dyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1399

Dodano:

Odsłon: 10557

Biszkopt piernikowy z kremem dyniowym

Składniki

  • (forma 22 x 22 cm) Biszkopt: 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych
  • Krem dyniowy: 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła
  • Polewa: Szklanka cukru 3 łyżki kakao
  • 200 g kostka masła 2 żółtka 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.

  2. Puree.z.dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć.do.blendera.i.zmiksować.na.gładką.masę..Odstawić.do.przestygnięcia. Krem z dyni

    Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.

    *masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej

  3. W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
    Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń