Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z brzoskwiniami

Biszkopt z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3951

Dodano:

Odsłon: 794

Jest trochę pracy z wykonaniem tego biszkoptu. Zapewniam jednak, że warto się potrudzić. Ciasto jest wykwintne i stanie się ozdobą stołu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • 1 bita śmietana w proszku "Śnieżka"
  • 1 szkl. mleka
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier, następnie żółtka i nadal ubijać. Gdy całość powiększy objętość i zbieleje, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mąkę tortową należy przesiać przez sito. Mąki najlepiej wsypywać łyżką po ściankach naczynia, gdyż ciasto może opaść. Przed mąką można dodać dwie łyżki letniej, przegotowanej wody. Wymieszać starannie i delikatnie. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 23x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut.

  2. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie równie części.
    Górną część włożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Należy włożyć górną częścią do dołu. Wtedy biszkopt będzie równy. Można go lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie.

  3. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Rozdzielić je do dwóch naczyń i przestudzone dać do lodówki. Gdy zaczną tężeć jedną wylać na biszkopt z brzoskwiniami i całość dać do lodówki. Drugą galaretkę dać do głębokiego naczynia. "Śnieżkę" ubić mikserem z zimnym mlekiem. Gdy bita śmietana będzie już sztywna połączyć ją przy pomocy rózgi z tężejącą galaretką. Gdy krem będzie mieć właściwą konsystencję, wyłożyć go łyżką na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Posypać cukrem pudrem. Znów dać do lodówki, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

emilias 31 lipca A po co jest śnieżka ? Jest podana w składnikach, ale nie jest zawarta w przygotowaniu ? daje się ją do kremu, jeśli tak to w jakiej formie, jak ?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 stycznia 2018 Nie pogniewałabym się gdyby kawałeczek tego pysznego biszkopciku wylądował na moim talerzyku:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń