Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1186

Dodano: 19.03.2010

Odsłon: 9850

Na babski piątkowy wieczór :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

  2. Jabłka myjemy obieramy i kroimy każde na osiem części. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a gdy będą sztywne dodajemy cukier, ciągle ubijając.

  4. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, a następnie mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.

  5. Na dnie wysmarowanej formy układamy cząstki jabłek i zalewamy je ciastem. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st. na około 45 min. (w prodiżu ten czas jest podobny).

  6. Przed podaniem można udekorować ciasto kleksem z serka waniliowego i konfitur. Zdecydowanie lepiej smakuje, gdy się go rozmaże po całym kawałku ciasta ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

trele-morele 04 listopada 2010 masła nie dodajemy :) smarujemy nim formę, co jest napisane w pierwszej linijce.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 20 marca 2010 jabłka, biszkopt i cukier puder - mniam! pysznie wygląda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń