Do góry

Przekąski Przepis na:

biszkopt z kiwi

biszkopt z kiwi

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6982

Dodano: 17.03.2013

Odsłon: 11019

porcja na dużą blaszkę :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 3 szkl. wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/2 kostki masła
  • Ptasie mleczko:
  • 1/2 litra śmietany kremówki (lub 2 bite śmietany śnieżka + 400 ml. mleka)
  • 3 galaretki agrestowe
  • 2 szkl. wody
  • Poncz:
  • woda + cukier + kwasek cytrynowy
  • 8-10 szt. kiwi
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem do białości, dodać ocet, a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 30 minut. Po wystudzeniu przeciąć na pół.

  2. Masa: kisiele ugotować w 3 szkl. wody. Do gorącego wsypać galaretkę i masło.Wymieszać i wystudzić. Na przekrojony, nasączony ponczem biszkopt wyłożyć połowę masy kisielowej, poukładać plasterki kiwi i przykryć drugą połową masy kisielowej. Wszystko przykryć drugą połową biszkoptu.

  3. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl. wody (bardzo lekko tężejące). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. Trzecią galaretką polać po wierzchu. (Jeśli robimy ze śnieżki to śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu a potem postępować jak powyżej). Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń