Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem czekoladowym, wiśniami oraz polewą kakaową

Biszkopt z kremem czekoladowym, wiśniami oraz polewą kakaową

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 980

W sam raz do niedzielnej kawki ;)

Składniki

  • biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej Basia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem:
  • opakowanie kremu czekoladowego
  • 300 ml mleka
  • polewa kakaowa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • dodatkowo:
  • wiśnie z kompotu
  • alkohol (wódka, nalewka wiśniowa)
  • sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 35 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.

  2. Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na dwie części. Do szklanki wlewamy 2 kieliszki alkoholu, sok z około połowy cytryny oraz wodę by otrzymać około 3/4 szklanki ponczu. Nasączamy obydwa blaty ciasta. Na dolny blat wykładamy wiśnie.
    Krem: Do miski wlewamy zimne mleko i ubijamy wraz z zawartością opakowania kremu czekoladowego.

  3. Na wiśnie wykładamy cały krem czekoladowy, przykrywamy górną częścią biszkoptu i lekko dociskamy.
    Polewa: Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier puder, kakao i łyżkę wody. Zagotowujemy aż polewa lekko zgęstnieje. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto. Biszkopt przechowujemy w zimnym miejscu.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2017 Takie "coś", to bym teraz szt.2 zjadł xD
SUPER ciacho :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń