Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa tarta z borówkami

Biszkoptowa tarta z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 1510

Co przygotować, gdy ktoś rano zapowiada się na popołudniową kawę czy herbatę? Najlepiej biszkoptową tartę z bitą śmietaną i owocami! ???? Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a składniki na biszkopt zazwyczaj mamy w domu :) Tartę można udekorować owocami - jak ja borówkami lub wiórkami czekolady, lentylkami, bakaliami, a w zasadzie wszystkim, na co tylko mamy ochotę! Do dzieła! :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce
  • ewentualnie kostka czekolady
  • ulubiony dżem
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Formę do tarty smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną (lub bułką tartą).
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder.
    Do białek dodajemy żółtka i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Partiami dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy, aż się wchłonie.
    Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

  2. Zimny biszkopt ostrożnie wyciągamy z formy i odwracamy go do góry nogami (odwrotnie niż ciasto do tarty).
    Wklęsłą część ciasta smarujemy dżemem.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Całość przekładamy na dżem.
    Dekorujemy ulubionymi owocami (u mnie borówki i liofilizowane maliny) i wiórkami czekoladowymi.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń