Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe ciasto z czereśniami

Biszkoptowe ciasto z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 3360

bardzo puszyste i niezwykle smaczne ciasto

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 dag czereśni
  • cukier puder do posypania wierzchu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czereśnie opłukać, osuszyć i usunąć z nich pestki.
    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej. Wymieszać.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
    Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto, wyrównać.
    Na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 170 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ostudzić i posypać wierzch cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń