Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z bitą śmietaną orzechową

Biszkoptowe z bitą śmietaną orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4401

Dodano:

Odsłon: 199

Biszkoptowy przekładaniec z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Bita śmietana o smaku orzechowym. Biszkoptowe bardzo miękkie i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x
  • -5 jajek -1 łyżka octu -szczypta soli -3/4 szklanki cukru
  • -1/2 szklanki mąki tortowej -1 budyń czekoladowy -1 łyżka kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • BITA ŚMIETANA ORZECHOWA:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -1 opakowanie Karmelków orzechowych-250 g.
  • -1/2 szklanki pudru cukru -1 śnieżka -1 jogurt grecki-400 g.
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GÓRA:
  • -1 gorzka czekolada -50 g. masła -50 g. tartych migdałów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem, budyniem i kakao.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
    Po upieczeniu, odwracamy, zdejmujemy papier i studzimy.

    Drugi biszkopt pieczemy identycznie.

    Jeden wkładamy z powrotem do blaszki, na papier.

  2. krem-Cukierki podgrzewać na wolnym ogniu z 200 ml. śmietanki. Mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Po rozpuszczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce, na co najmniej 1 godz.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę orzechową i resztę śmietanki. Przełożyć do większego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować, dosypując śnieżkę. Miksując porcjami dodawać jogurt a na koniec letnią żelatynę. Z żelatyną długo nie miksować od razu masę wyłożyć na biszkopt.
    Przykrywamy drugim biszkoptem.

  3. polewa-Czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad parą. Polać górę placka. Zaraz posypać w/g upodobania tartymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń