Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym

Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3935

Dodano:

Odsłon: 6202

Ciasto z biszkoptami kakaowymi. Przełożone kremem, budyniowo-śmietankowo-krówkowym. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -1/2 szklanki oleju
  • KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
  • -3 szklanki mleka -2 budynie waniliowe albo toffi
  • -3 łyżki cukru -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. masy krówkowej -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. białej czekolady -1 łyżkę masła
  • -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.

  2. krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
    Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.

  3. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 lipca Dzisiaj to juz najadlam sie twoimi ciastami od samego patrzenia, a to bardzo mily widok :))) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 23 lipca Ja już nie wiem jak napisać. Bo? brak słów, aby oddać szacunek do kunsztu autorki. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń