Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z kremem serowym, ananasem i pianką

Biszkoptowe z kremem serowym, ananasem i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4908

Dodano:

Odsłon: 2982

Ciasto tortowe, orzeźwiające, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII:
  • -5 jajek -22,5 dkg. masła -22,5 dkg.cukru
  • -22,5 dkg.mąki -2,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • -kilka kropli olejku waniliowego -szczypta soli -3-4 łyżek mleka
  • KREM SEROWY:
  • -0,5 kg. sera z wiaderka -0,5 l.śmietanki 36 %
  • -2 cukry waniliowe -4 łyżki cukru pudru
  • -2 czubate łyżki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • OWOCE: -1 puszka ananasa
  • GALARETKA:
  • -2 galaretki czerwone -0,5 l.wrzątku
  • KREM PIANKOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 śnieżka
  • -2 galaretki agrestowe -0,5 l.wrzątku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Zmiksować masło z cukrem, ok.10-15 min. Miksować dodając po jajku.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dolać mleko ,olejek i wymieszać. Przelać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem.
    Piec 25-30 min.Odwrócić i zdjąć papier. Ułożyć biszkopt w blaszce z zamkniętymi bokami i wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.

  2. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z cukrem, potem z serem. Miksować, dolewając letnią żelatynę.
    Wyłożyć na biszkopt.Ananasy odsączyć i pokroić. Ułożyć na masie serowej.

  3. galaretka- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do tężenia.Wylać na ananas i schłodzić.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do tężenia.Około 100 ml. galaretki odlać do buteleczki z dozownikiem. Mleko albo śmietankę,ubić ze śnieżkami,potem resztą tężejącej galaretki. Rozsmarować na zastygłej galaretce z ananasem.

  5. Zostawioną galaretką, polać górę ciasta ''za nitką'' i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń