Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z kremem z Malti Keksami

Biszkoptowe z kremem z Malti Keksami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6780

Dodano:

Odsłon: 8465

Ciasto z biszkoptem japońskim, dwukolorowym. Ciasto z kremem z mascarpone i ciasteczkami. Ciasto z polewą czekoladową, wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • BISZKOPT JAPOŃSKI:
  • -12 żółtek -100 g. cukru -12 g. cukru z wanilią-120 g. mleka
  • -220 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -100 g. oleju
  • -12 białek+szczypta soli -100 g. cukru
  • -2 łyżki kakao
  • KREM Z MALTI KEKSAMI:
  • -900 ml.śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -190 g.Galaretek w czekoladzie o smaku owocowym
  • -20 g.cukru pudru -śmietan-fix -30 g.żelatyny
  • -3/4 szklanki wody -170 g.ciasteczek Malti Keks w mlecznej czekoladzie
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g.mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady
  • -100 ml. śmietanki 30 % -25 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.

  2. Ciasto rozdzielić do dwóch misek. Do jednej przesiać kakao i wymieszać. Na blaszkę 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia,wylać najpierw jasne ciasto. Potem pasami lać ciemne ciasto.

  3. Widelcem przemieszać spiralnie w rzędach.

  4. Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier i ostudzić.

  5. Biszkopt przekroić na dwa placki.
    Spód biszkoptu włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.

  6. krem-W 300 ml. śmietanki rozpuścić nad parą, pokrojone galaretki. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie.Ostudzić do letniego, często mieszając. Schłodzone śmietanki ubić z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować ale krótko. Dodać ciasteczka, wymieszać łopatką i wylać do blaszki na biszkopt. Rozsmarować równomiernie.

  7. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić w lodówce.
    polewa-Nad parą rozpuścić połamane czekolady ze śmietanką i masłem. Ostudzić do letniego i polać górę placka.Resztę polewy przelać do rożka papierowego i polać dodatkowo górę w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń