Do góry

Śniadania Przepis na:

Biszkoptowy omlet z bananami

Biszkoptowy omlet z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9853

Dodano:

Odsłon: 3418

Puszysty omlet z karmelizowanymi bananami ... pyszne, syte śniadanie :-)

Składniki

  • jajka 2
  • sól szczypta
  • cukier 1 łyżeczka + 1 łyżka do bananów
  • masło 1 łyżeczka + 2 łyżeczki
  • mąka 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki
  • banan 1 duży
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na małej patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, wsypać 1 łyżkę cukru i dodać pokrojonego w plastry banana. Przesmażyć 3-4 min. mieszając aby się nie przypalił. Odstawić.
    Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Kolejno dodawać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać 1 łyżeczkę miękkiego masła i utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na patelnię, na której wcześniej rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Przykryć pokrywką i smażyć kilka min. aż spód omletu zrumieni się, delikatnie przełożyć na drugą stronę, przykryć przykrywką i smażyć do zrumienienia.
    Gotowy omlet wyłożyć na talerz i wyłożyć na niego banany. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń