Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowy " Dyplomacik"

Biszkoptowy  Dyplomacik

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4947

Dodano:

Odsłon: 4248

Ciasto tortowe z kremem budyniowo-śmietankowym.Ciasto z owocami, bardzo delikatne,mięciutkie przepyszne..

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -200 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • OWOCE:
  • -1 puszka owocowego koktailu-240 g. -1 puszka mandarynek-175 g.
  • KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWA:
  • -1/2 l. soku z owoców -1 budyń biały
  • -3 żółtka -3 łyżki cukru
  • -500 ml. śmietanki 36 % -3 cukry waniliowe
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. mlecznej czekolady-3-5 łyżek mleka
  • DO POSYPANIA:- wafelki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu, przekroić w poziomie na dwa placki.

  2. Owoce odsączyć, sok uzupełnić wodą do 1/2 l. Żółtka rozetrzeć z cukrem, potem budyniem, dolewając troszkę soku, tj. ok. 1/2 szklanki.

    Na soku ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.

  3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
    Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, śmietan-fixem. Dodawać porcjami budyń, miksując. Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować.

    Wylać na biszkopt połowę kremu. Rozsypać owoce.

  4. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.

    Przykryć drugim plackiem biszkoptowym.

  5. Czekolady wraz z mlekiem rozpuścić nad parą. Rozsmarować na placku.

  6. Na górę zetrzeć wafelka. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń