Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy wieniec z czekoladą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Śmietanę mocno podgrzej. Tabliczki czekolady połam na kawałeczki. Wrzuć je do gorącej śmietany. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Stale przy tym mieszaj, aby żelatyna nie przypaliła się. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Domieszaj kawę oraz likier.
Pokrój 4–6 biszkoptów na połówki. Wyłóż nimi spód małej tortownicy. Wkoło brzegu ustaw całe ciastka. Nałóż krem. Torcik wstaw do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem na wierzchu torcika ciasno ułóż dekoracyjne różyczki. Biszkoptowy wieniec możesz także obwiązać złotą wstążką, aby wyglądał jeszcze efektowniej.Źródło: Tina