Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na przygotowanie smacznych i pożywnych bitek wieprzowych w sosie pełnym warzyw bez dodatku kostek rosołowych i mąki.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4003
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 140
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4003
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 140
Składniki
Oczyszczoną szynkę dzielimy na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym. Gdy mięso będzie już zarumienione, przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia. W tym samym czasie na oleju ze smażenia mięsa, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec wrzucamy dwa posiekane drobno ząbki czosnku.
Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, wrzucamy do niej podsmażoną z czosnkiem cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, marchewkę i papryczkę chili. Dodajemy także zioła: posiekaną natkę pietruszki, świeży koper, oregano, kolendrę, cząber, rozmaryn, kurkumę i około 10 listków świeżej bazylii. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Gdy bitki będą już miękkie przekładamy je do drugiego garnka razem z częścią kawałków warzyw. Pozostałą część sosu z warzywami miksujemy na gładką, delikatnie gęstą masę, dodajemy do niej 1,5 łyżki sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masą zalewamy ponownie mięso oraz warzywa i jeszcze raz wszystko zagotowujemy. Bitki z szynki wieprzowej podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i młodą kapustką. Życzę smacznego!