Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki z szynki wieprzowej w sosie warzywnym

Bitki z szynki wieprzowej w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 921 Ocena: 23216

Dodano:

Odsłon: 34436

Propozycja na przygotowanie smacznych i pożywnych bitek wieprzowych w sosie pełnym warzyw bez dodatku kostek rosołowych i mąki.

Składniki

  • 400 g szynki wieprzowej
  • 2 białe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 - 2 łyżki sosu sojowego (japońskiego)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • ZIOŁA i PRZYPRAWY:
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta kurkumy
  • kilka ziarenek kolendry
  • świeże listki bazylii
  • 1,5 łyżki posiekanej natki piertuszki
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną szynkę dzielimy na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym.

    Gdy mięso będzie już zarumienione, przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia.

    W tym samym czasie na oleju ze smażenia mięsa, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec wrzucamy dwa posiekane drobno ząbki czosnku.

  2. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, wrzucamy do niej podsmażoną z czosnkiem cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, marchewkę i papryczkę chili. Dodajemy także zioła: posiekaną natkę pietruszki, świeży koper, oregano, kolendrę, cząber, rozmaryn, kurkumę i około 10 listków świeżej bazylii.

    Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie.

  3. Gdy bitki będą już miękkie przekładamy je do drugiego garnka razem z częścią kawałków warzyw. Pozostałą część sosu z warzywami miksujemy na gładką, delikatnie gęstą masę, dodajemy do niej 1,5 łyżki sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masą zalewamy ponownie mięso oraz warzywa i jeszcze raz wszystko zagotowujemy.

    Bitki z szynki wieprzowej podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i młodą kapustką.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 26 kwietnia 2014 Pyszny obiadek dziś miałam :) dzięki za fajny przepis :) Zioła i przyprawy dodały cudownego smaku i aromatu... A co do kostek rosołowych: nie używam...sama chemia i tłuszcz utwardzony. Pozdrawiam Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń