Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki, kolejny błękitny sernik na zimno proponuję do kawy lub herbaty.
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 198
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 198
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
Potrzebna blacha o wymiarach 30 x 25 x 6 cm. Spód blachy przykrywamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.
Zagotowujemy pół litra wody,rozpuszczamy w niej 2 galaretki, ja użyłam niebieskie i studzimy.
Do misy miksera wlewamy mleko, wsypujemy śnieżki i cukier. Miksujemy 3-4 minuty aż powstanie gęsta śmietana. Dodajemy ser i miksujemy chwilę aż ubita śmietana połączy się z serem. Stopniowo dodajemy ostudzone galaretki i miksujemy do momentu dobrego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową wlewamy na wyłożone herbatnikami dno formy. Równo rozprowadzamy masę serową, wstawiamy do lodówki.
Ponownie zagotowujemy pół litra wody i rozpuszczamy w niej kolejne, z czarnej porzeczki galaretki. Gdy galaretki będą lekko gęstnieć, wylewamy na zastygłą warstwę masy serowej. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach możemy kroić sernik w kawałki i do kawusi lub herbatki, jak kto woli. Smacznego :)