Do góry

Przekąski Przepis na:

Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

Przepis dnia 2018-04-24
Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

Autor: Maczanka

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 58

Dodano: 19.04.2018

Odsłon: 5124

Ojców, zwykle kojarzy się z małą i uroczą wsią pod Krakowem w dolinie Prądnika na Szlaku Orlich Gniazd. Na kulinarnej trasie Ojcowa od paru lat króluje pstrąg ojcowski: wędzony, pachnący dymem, prosto z ekologicznej hodowli. Najchętniej zjadam go na śniadanie z chlebem prądnickim i odrobiną chrzanu. Dziś postanowiłam jednak spróbować dodać go do dania, które zwykle kojarzy się nie z pstrągiem, ale z kawiorem, a zatem do gryczanych blin.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 gr mąki gryczanej
  • 100 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 25 gr roztopionego masła
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć do miski
    Do miski dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej
    Całość wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia masy

  2. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać roztopione masło, żółtko, sól, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże
    Masę wymieszać i przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min

  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać patelnię z olejem, nakładać ciasto łyżką tworząc małe placuszki i smażyć na złoty kolor z 2 stron
    Bliny wyłożyć na talerzyki, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany, kawałkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa oraz koperkiem lub pietruszką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń