Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Blok mozaikowy"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 408
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11529
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 76
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 408
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11529
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 76
Składniki
Roztopić kostkę do pieczenia Kasia i cukier w rondlu. Powinno to zająć 5-10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Kiedy masa trochę ostygnie, dodać jajka i wymieszać. Pokruszyć herbatniki na kawałki i razem z posiekanymi grubo pistacjami wmieszać do masy.
Folię spożywczą rozłożyć na tacy lub w formie do pieczenia. Wylać masę na folię i zwinąć w gruby rulon. Włożyć do lodówki na 2 godziny – do stężenia. Wyjąć z lodówki, posypać cukrem pudrem. Pokroić na grubsze plasterki, serwować na zimno.
Przepis można modyfikować: użyć herbatników imbirowych lub zamienić pistacje na orzechy włoskie lub laskowe. W innej wersji można dodać pokrojone kandyzowane wiśnie.
Uwaga, przepis ten zawiera surowe jajka, dlatego ciasto nie jest zalecane małym dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom starszym. Zaleca się używać jajek pasteryzowanych.Źródło: Życie na gorąco