Do góry

Śniadania Przepis na:

Boczek pieczony w maśle

Przepis dnia 2018-04-07
Boczek pieczony w maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11087

Dodano:

Odsłon: 7495

Dla wielbicieli boczku koniecznie polecam wypróbować ten przepis. Surowy boczek obtoczony w przyprawach, podpieczony na maśle, a potem w nim duszony do miękkości. Łatwy sposób, a doznania po jego spróbowaniu niezastąpione, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły.

Składniki

  • około 2 kg surowego boczku
  • 1 opakowanie granulowanego czosnku
  • 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kostka masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6 kawałków.

  2. Przyprawy wsypujemy do miski.

  3. Mieszamy i obtaczamy w nich kawałki boczku.

  4. Na patelni roztapiamy masło. Na roztopione masło wkładamy kawałki boczku.

  5. Podpiekamy boczki na maśle z każdej strony, najlepiej pod przykryciem bo bardzo pryska (uwaga żeby się nie poparzyć).

  6. Kiedy podpieczemy boczek z każdej strony wówczas podlewamy go wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ja dusiłam boczki z jednej strony 30 minut, po czym obróciłam je na drugą stronę i dalej dusiłam 30 minut).

  7. Po upieczeniu boczki wyciągamy na talerz.

  8. Studzimy.

  9. Podajemy pokrojone na plasterki z pieczywem i dodatkiem musztardy. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 06 kwietnia Zaciekawił mnie Twój przepis, zapisuję do wypróbowania. Nigdy nie piekłam boczku na maśle. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 kwietnia Do chlebka - zabieram. Może by tak jeszcze z kaszą gryczaną i kiszonym ogóreczkiem i obiadek palce lizać? Wspaniały przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 05 kwietnia Boczek na pewno wspaniały,ale myślę, że gdyby zastosować masło klarowane /w takiej samej ilości/, problem pryskania byłby opanowany.
Przepis zabieram i pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 05 kwietnia Uwielbiam boczek, a takiego jeszcze nie jadlam. Wyglada smakowicie. Dziekuje za cudowny przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 kwietnia Jak nie przepadam za boczkiem, to taki chudziutki chętnie bym wziął na kanapki :D Odpowiedzi: 8 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń