Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek smarowny.

Boczek smarowny.

Autor: Voyteq68

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano: 08.04.2011

Odsłon: 1884

Proste łatwe i przyjemne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek ( bez skóry ) kroimy w kostkę mniej więcej 3x3cm.

  2. Do naczynia, najlepiej tego, w którym będziemy później gotować, wkładamy jedną warstwę boczku, upychając go bardzo ściśle, przesypujemy vegetą i przyprawami (pełna dowolność ja dodaje czosnek granulowany i pieprz), według uznania, następne warstwy robimy tak samo: warstwa boczku, sypiemy vegetę i przyprawy, itd.

  3. Na samą górę posypujemy też vegetą, a naczynie przykrywamy jakąś pokrywką i wstawiamy do lodówki, albo w miejsce o temperaturze 4-6 st C. na 48 godz. W tym czasie w ogóle go nie dotykamy.

  4. Po 48 godzinach wyciągamy z lodówki, lub innego miejsca, zalewamy wodą do poziomu około 0,5, 1cm powyżej masy boczku i gotujemy na wolnym ogniu ( całość ma nam lekko "pykać") przez około 2 - 3 godziny, do czasu, aż całość będzie bardzo miękka

  5. Zostawiamy do wystudzenia, a potem do lodówki, aby zgęstniało. Ja nie dzielę na mniejsze porcje, bo i tak po tygodniu tego nie ma.

  6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malga8 27 stycznia 2013 polecam ten przepis....boczek pokroilam w kostke razem ze skora, dodalam dwa zabki czosnku, reszta wedlug przepisu, z tym ze gotowalam prawie 5 godzin, przelozylam do malych sloiczkow... do chleba wysmienita smarowka...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 17 stycznia 2012 Właśnie szukałam przepisu na surowy boczek. Aż mi ślinka pociekła. Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 08 kwietnia 2011 Uwielbiam smalec własnej roboty z boczku z cebulką,ale to jest po prostu bomba kaloryczna.Todobre tylko dla chudzielców. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń