Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 658

Dodano:

Odsłon: 178071

Nazwa od bœuf – franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa:) Polecam:)) Pyszne

Składniki

  • 500 g wołowiny (u mnie antrykot, powinna być polędwica)
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka
  • 1- 2 ogórki kiszone
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml rosołu (lub więcej) zależy ile zabierze danie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki (2 ostrej i 2 słodkiej)
  • sól, pieprz, masło, olej, przyprawa do gulaszu
  • 1 marchewka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso obtaczamy w papryce sproszkowanej, następnie w mące, smażymy na maśle z dodatkiem oleju (oliwy), przekładamy do garnka. Na tłuszczu po mięsie zrumienimy cebulę (krążki), marchewkę (talarki), pieczarki (talarki), paprykę (drobno pokrojona). Podsmażamy i dolewamy rosołu. Na koniec ogórek kiszony. 1 lub dwa. Można zastąpić konserwowym.

  2. Warzywa po kilkunastu minutach duszenia dodajemy do wołowiny, przyprawiamy, gotujemy na wolnym ogniu - od czasu do czasu mieszając, sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Całość podaję na cieplo:)
    Smacznego

  3. Pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy. Podczas gotowania dodałam kilka ziaren pieprzu, paprykę słodką, ostrą, przyprawę do gulaszu. Można zwłaszcza tą ostatnią zastąpić solą, ale to już zależy... Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy. Palce lizać:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hania8712 15 maja wołowe dusi się 2 godziny to warzywa by się rozgotowały

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 12 maja 2013 Przepysznie wygląda i smakuje , naszły nas podobne smaki , bo ja też zrobiłam stroganowa , pozdrawiam :))

35 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń