Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 1401 Ocena: 17826

Dodano:

Odsłon: 870

Boeuf Strogonow zrobiłam z wieprzowej szynki w gęstym sosie z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i pieczarek, zamiast wina użyłam domowego wyrobu sosu z ostrych papryczek.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • olej rzepakowy 80 ml
  • musztarda 3 łyżeczki
  • cebula 1 szt.
  • pieczarki 7 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • ostry sos z papryczek 150 ml
  • bulion warzywny 500 ml
  • śmietana 30% 1 łyżka
  • ogórki kiszone 3 małe korniszony
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • słodka papryka mielona do smaku
  • pasta rosołowa 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulion warzywny:

    Do 500 ml gotującej się wody dodajemy 2 łyżki domowej pasty rosołowej. Całość gotujemy 10 minut.

  2. Boeuf Stroganow:

    Pokrojone w cienkie paski mięso mieszamy w pojemniku z musztardą i 50 ml oleju. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, niech się marynuje. W między czasie gotujemy bulion warzywny w garnczku z włoszczyzny i pasty rosołowej domowego wyrobu. Na patelni smażymy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Usmażone warzywa dodajemy do bulionu warzywnego a na patelni smażymy mięso. usmażone mięso też dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie dobre dodajemy ostry sos z papryk i koncentrat pomidorowy, oraz doprawiamy do smaku. Gotowy Boeuf Strogonow podajemy na ciepło z pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń