Do góry

Dania główne Przepis na:

Bogaty zestaw grillowy

Bogaty zestaw grillowy

Autor: KatesKitchen

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 245

Dodano: 05.05.2018

Odsłon: 125

Od jakiegoś czasu na swoim blogu przygotowuję pełne, niebanalne i niepowtarzalne zestawy grillowe. Dziś zapraszam Was na oszałamiające danie z rybką, którym zachwycicie swoich grillowych gości

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu, kika świeżych listków szałwii
  • Gałązki świeżej pietruszki, 1 nieduża cebulka pokrojona na cieniutki plasterki, 2 łyżeczki masła
  • 1 czerwona papryka
  • Ser typu feta
  • Oliwa z oliwek
  • 4 sporej wielkości pieczarki
  • Kilkanaście plasterków chorizo
  • Ostry ser dojrzewający z niebieską pleśnią (ja użyłam Castello danablu)
  • Cieniutkie plastry boczku
  • Daktyle/suszone śliwki
  • Bakłażan
  • 2 ząbki czosnku, łyżka masła
  • Garść orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry,
  • 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka soli
  • 1 batat
  • Serek kozi (może być roladka)
  • Drobno posiekany rozmaryn
  • Pomidorki cherry (gałązka)
  • Główka sałaty
  • Dobra śmietana
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryby dobrze opłukujemy. Do każdej z nich wkładamy gałązkę rozmarynu, kilka listków szałwii, gałązki pietruszki, kilka plasterków cebulki oraz po łyżeczce masła (porcję możemy podzielić na kilka mniejszych). Ryby zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w „łapce” do grillowania ryb. Grillujemy ok. 20 min do pół godziny.

  2. Czerwoną paprykę lekko opiekamy na grillu na tyle, żeby odrobinkę zmiękła, ale nadal pozostała jędrna i lekko chrupiąca. Gdy przestygnie kroimy ją tak, aby powstały „łódeczki”. W każdej „łódeczce” umieszczamy ser typu feta. Grillujemy na tacce lub blaczce dopóki ser się nie rozpuści. Gotowe papryczki polewamy oliwą z oliwek.

  3. Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Pasterki chorizo siekamy na mniejsze paski i nakładamy je do pieczarek. Następnie nakładamy ostry ser (mnie wyszło ok. 1 sporą łyżeczkę na pieczarkę). Zawijamy w folię aluminiową tak, aby powstały sakiewki. Grillujemy aż pieczarki lekko zmiękną.

  4. Z daktyli, suszonych śliwek, chorizo i wędzonego boczku przygotowujemy „zawijasy”:
    suszone śliwki owijamy chorizo, daktyle z kolei w niewielkie plasterki boczku. Gotowe zawijasy spinamy wykałaczkami. Grillujemy na tacce lub blaszce (lepiej), aż mięsko się zrumieni.

  5. Bakłażana traktujemy podobnie jak w moich innych przepisach na www.kateskitchen.pl. Orzechy wraz z wymienionymi przyprawami blendujemy tak, aby powstał nam rodzaj posypki. Ugrillowanego bakłażana obieramy ze spalonej skórki, przekrawamy na pół, smarujemy odrobiną masła i posypujemy orzechową posypką.

  6. Batata kroimy w dość cienkie plasterki (maks. 0,5 cm), nacieramy odrobiną oliwy, soli i wędzoną papryką wg uznania. Grillujemy do miękkości na blaszce lub tacce. Gdy plasterki batata zmiękną, nakładamy odrobinkę koziego sera. Całość możemy polać kropelką oliwy i posypać świeżym siekanym rozmarynem.

  7. Pomidorki koktajlowe grillujemy bezpośrednio na żarze.

    Do tego główka świeżej zielonej sałaty z dobrą śmietaną i solą i mamy super komplet.

    Bon apetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń