Do góry

Desery Przepis na:

BOISKO NA TORCIE

BOISKO NA TORCIE

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 85

Dodano:

Odsłon: 5709

NA PROSTOKĄTNYM TORCIE DEKORACJA WYKONANA TAK ŻE IMITUJE NAM BOISKO PIŁKARSKIE , PIŁKARZY MOŻESZ WSTAWIĆ W BARWACH SWOJEJ ULUBIONEJ DRUŻYNY.

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 230 g. cukier kryształ
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakow. cukru waniliowego
  • 9 jaj
  • 200 g. truskawki świeże po oczyszczenoi / mogą być mrożone /
  • 150 g. jagoda leśna / może być mrożona /
  • 1,5 L. Śmietany kremówki 30%
  • 40g. żelatyny w proszku
  • 4 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 10 kropli esensji śmietankowej
  • barwnik spożywczy
  • 4 szt . truskawki świeże
  • 20 g. jagoda świeża lub ciemne winogrona
  • 25 ml. aromatycznego rumu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTA : Oddzielamy żółta od białek , białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na bardzo sztywno. Do żółtek dodajemy proszek , miksujemy na jednolitą masę , przekładamy do ubitych białek , lekko mieszając łopatką /jednolita masa/ , dodajemy mąkę i delikatnie , ale dokładnie wymieszamy , Tak ładnie i równo wymieszaną masę wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach ; 40-26- 7 cm. Blaszkę wykładamy dno papierem dp pieczenia, Ładnie wyrównaną masę wkładamy do piekarnika w 180 stop. na 30 min. Po wystudzeniu przekrawamy i robimy trzy płaty .

    TAKIEGO BISZKOPTU JESZCZE NIE JEDLIŚCIE , ale trzeba się do nie go przyłożyć .

    PRZYGOTOWANIE śMIETANY : Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,cukr. waniliowym i olejkiem śmietankowym, odłożyć 50 g. a resztę podzielić na trzy części
    PRZYGOTOWANIE MASY : Nie zależnie od owoców tak samo , Umyte i oczyszczone owoce zagotujmy króciutko z dodatkiem 50 ml. wody , i cukru / połowę wagi owoców / dodajemy kw, cytrynowy by utrzymać naturalny kolor owoców , a szczególnie jagód bo wyjdą brzydkie atramentowe. Rozpuszczoną w wodnej kąpieli żelatynę 20g i w 100 ml. wody , Lekko ostudzamy , ale dobrze ciepłą wlewamy do masy , dokładnie mieszając . Wkładamy przygotowaną część ubitęj śmietany i dokładnie mieszamy , Tak przygotowaną masą pokrywamy jeden z krążków , uprzednio nasączony ponczem, przykładamy drugim , nasączmy go , kładziemy drugą masę i nasączonym trzecim krążkiem przykrywamy / nasączoną stroną do środka/

  2. PONCZ TO : 150 ML. WODY , 1 ŁYŻKA STOŁOWA CUKRU I 25 ML. RUMU / AROMATYCZNEGO .
    Tak przełożonego torta wkładamy do lodówki by porządnie stężał .
    około godziny

  3. Dekoracja :
    Po zastygnięciu mas w torcie obłożyć ładnie bitą śmietaną , może być zakolorowana, ale to już ,
    Oczywiście pozostawiam do własnej pomysłowości, ale możecie skorzystać wchodząc na moją str. internetowa ; www.kawiarniajoasia.pl.tl

    Nie zapomnij zrobić zdjęcia tortowi i zachwyconym gościom.

    S M A C Z N E G O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń