Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowy rarytas.

Borówkowy rarytas.

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2472

Dodano:

Odsłon: 18172

Wysyp borówki amerykańskiej zmotywował mnie do zrobienia tego pysznego ciasta

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 1000 g borówki amerykańskiej
  • 6 białek
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka, cukier puder, wyrobić ciasto. 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a pozostałym wyłożyć formę.

  2. Borówkę wypłukać, osączyć i wyłożyć na ciasto. Posypać kakao.

  3. Białka ubić na sztywną pianę , stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając.

  4. Pod koniec ubijania dodać budyń i sok z cytryny, wymieszań na małych obrotach.

  5. Pianą przykryć borówki, a na nią zetrzeć ciasto wyjęte z lodówki.

  6. Piec 40 min w 180 st. na termoobiegu.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń