Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bostońskie racuchy z morelami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 520
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 520
Składniki
Morele umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Z cukru, miodu i wody ugotuj syrop. Włóż do niego laski wanilii oraz połówki moreli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w syropie.
Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, jajko i stopione masło. Wlej mleko. wymieszaj mikserem na gęste ciasto.
Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne małe placuszki. Smaż je ok. 2 minut, aż będą prawie ścięte od spodu, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Wtedy przewróć je łopatka i smaż kolejne 2 minuty (w sumie smażenie zajmuje ok. 15 minut). Placki podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu oraz moreli w syropie.Źródło: Naj