Do góry

Przetwory Przepis na:

Botwina- zupa na zimę

Botwina- zupa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 4062

Dodano:

Odsłon: 4246

Smak lata zamknięty w słoikach. Gotowa zupa.

Składniki

  • botwinka pęczek- miałam 8 burakow z bardzo gęstą botwiną
  • Proporcje na 5 litrów posiekanej botwiny
  • łyzka soli
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/3 szklanki cukru.
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dostałam wyjątkowo rozrośniętą botwinę. Wykorzystałam same liście i łodygi. Można użyć botwinki z małymi buraczkami- wtedy będą miękkie.
    Botwinę trzeba umyć - najlepiej trzy razy.

    Botwinę pokroiłam, po posiekaniu wyszło mi 5 litrów.
    Na dno garnka wlałam około 7-8 mm wody, dodałam botwinkę, przykryłam ją i włączyłam średnio większy ogień.

    Po paru minutach botwina klapnie a po następnych paru zmięknie. Dla pewności można sprawdzić- nie powinna się rozlatywać.

    Po uparowaniu botwiny zostało mi jej 2,5 litra. Wyłączyłam ogień i dodałam płaską łyżkę soli, octu 50 do 100ml i tyle samo cukru.
    Rozmieszałam do rozpuszczenia.

    Wystarczy , ze ocet jest lekko wyczuwalny- nie trzeba przesadzać bo potem zupa jest zbyt kwaśna.

  2. Botwinkę nałożyłam do wyparzonych słoików o pojemności około 300ml. Ta ilość idealnie pasuje do zupy dla trzech osób. Można wybrać swój wariant.

    Słoiki z gorącą jeszcze botwiną wstawiłam go garnka wyłożonego ściereczką i zalanego gorącą wodą.
    Słoiki pasteryzowałam około 15- 20 minut od zagotowania wody.

    Botwinę można wykorzystać do ugotowania botwinki w zimie, lub barszczu ukraińskiego.

    Nie dodaję do niej ziela ani liści czy innych przypraw- wszystkie te składniki znajda się w późniejszej bazie zupy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (39)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 01 sierpnia Zrobiłam z 10 litrów tylko że z buraczkami i wyszła pyszna i wyszło mi 8 słoiczków takich różnej wielkości ;-D Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 sierpnia Wypróbuję Twój przepis. Robię trochę inaczej - gotuję buraczki, liście płuczę (znakomicie do tego nadaje się ... wirówka do sałaty), kroję drobno i na masełko, kiedy zmniejszą objętość dodaję do buraczków, zakwaszam cytryną (ocet odpada z uwagi na zdrowie) i do słoiczków, i do pasteryzacji. Czas na inny przepis - do plagiatorka :) :). Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 lipca No kochana....spiżarka Ci rośnie w same dobrocie :)))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 24 lipca Wyglądają zachęcająco zapisuję bo mam jeszcze dużo małych buraczków ;-D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 24 lipca Świetny pomysł, umożliwia zrobienie botwinki zimą. Może uda się wcześniej przywołać wiosnę;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 23 lipca Kiedyś jak mieszkałam w PL też robiłam. Teraz niestety nie mam dostępu do botwinki :( Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 lipca coś pysznego,kiedyś robiłam w zimie aromat ...może się skuszę by zrobić:)
ja jeszcze koperek dawałam:)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń