Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z własnego ogródka

Botwinka z własnego ogródka

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2305

Dodano:

Odsłon: 716

W tym roku po raz pierwszy mogę cieszyć się skarbami natury z własnego ogródka. Bez konserwantów sztucznych nawozów. Wszystko to co najcenniejsze z natury.

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego bądź drobiowego
  • 2 średnie buraki
  • liść laurowy
  • Majeranek
  • 1 kostka bulionowa
  • Pieprz
  • Sól
  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (korzeń)
  • ocet
  • 200 ml śmietany 12%
5-6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Buraczki kroimy w drobną kostkę, liście botwinki wraz z łodygami siekamy drobno.
    Do wywaru wrzucamy pokrojone buraki, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler.
    Gotujemy do miękkości.
    Następnie wrzucamy liść laurowy, majeranek i kostkę bulionową.
    Gdy wszystko chwilkę się pogotuje wrzucamy posiekane liście botwinki wraz z łodygami.
    Po ok 20 min doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem oraz ocet ( ilość w zależności od upodobań).
    Na koniec dodajemy śmietanę ja osobiście używam 12%.
    Zagotować i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martinezo 31 maja 2016 Botwinka z majerankiem... tego jeszcze nie było.
BLE

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń