Do góry

Dania główne Przepis na:

Bourguignon - czyli francuski gulasz

Bourguignon - czyli francuski gulasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1644

Dodano:

Odsłon: 7632

Zalety ma jak kazde jednogarnkowe danie, malo pracy a efekt naprawde rewelacyjny, najlepiej smakuje w zimowe dni

Składniki

  • mieso wolowe na gulasz, 0.5 kg
  • marchewka, 2 srednie
  • cebula, 2 srednie
  • wino czerwone wytrawne, 200 ml
  • margaryna, lyzka
  • przyprawy sol, pieprz lisc laurowy, papryka ostra, ziele angielskie ,, wg uznania
  • ewentualnie bulion wolowy to w zaleznosci jakie miso mamy, w razie potrzeby
  • ziemniaki, 5 srednich
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mieso kroimy na nie za male kawalki i podsmazamy na mocnym ogniu na patelni na lyzce margaryny,

  2. wrzucamy je do garnka zalewamy winem i dusimy w tym winie okolo 15 min na dosc mocnym ogniu bez przykrywki w celu by odparowal alkohol z wina,

  3. nastepnie zmniejszamy ognien wrzucamy pryprawy dolewamy szklane wody przykrywany i dusimy godzine i pol,

  4. w tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na cwiarki badz osemki w zaleznosci od ich rozmiaru,

  5. cebule i marchewke kroimy na male kawaleczki i podsmazamy na patelni,

  6. jak mieso bedei w miare miekkie tak jak pisalam okolo jeden i pol godziny ale to zalezy od miesa, wrzucamy ziemniaki i marchewke z cebula, w razie gdy sos za bardzo sie wygotowal dodaajemy wody by ziemniaki byly przykryte a jesli jest malo smakowne dodajemy bulion wolowy i gotujemy az ziemniaki beda miekkie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 lutego 2010 Mięso i wino - coś w sam raz dla mojego męża ;) Gulaszu z winem jeszcze nie robiła, wkrótce wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń