Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 41
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 41
Składniki
Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Wodę wylałam i nastawiłam ją w nowej. Wody dałam do połowy garnka. Fasolę gotowałam od razu z kminem, zielem, liściem i chili. Gotowania będzie w sumie 1,5 h. Po godzinie dodałam pokrojone kostkę warzywa.
Boczek pokroiłam w słupki a kiełbasę w grubą kostkę. najpierw wytopiłam trochę tłuszczu z boczku i dodałam kiełbasę, żeby się na nim podsmażyła. Mięso dodałam do fasolki 15 minut przed końcem gotowania, żeby aromaty przeszły ale mięso się nie rozwodniło.
Po półtorej godziny wyjęta fasolka po zetknięciu z chłodniejszym powietrzu, powinna się łuszczyć. Dodałam koncentrat pomidorowy, garść przetartego w dłoniach majeranku. ( wcześniej by zgorzkniał) Sposób na zagęszczenie zupy: część fasoli można rozgnieść widelcem, lub miseczkę zupy można rozdrobnić w malakserze i dodać z powrotem do garnka. Zupę doprawiłam jeszcze solą i gotowe! Smacznego :)