Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z nutką wanilii

Brownie z nutką wanilii

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24279

Dodano:

Odsłon: 14432

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe ciasto z nutką wanilii. Zapach podczas jego pieczenia jest niesamowity, a gdy jest już gotowe, to nawet malutki kawałek dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym :)

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 150 g masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • ziarenka wanilii
  • 1 szczypta soli morskiej
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło, olej kokosowy i kawałki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą)* i studzimy.

    * Nie dopuszczamy do zagotowania, a jedynie do dobrego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.

  2. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę.

  3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę kakao, ziarenka wanilii, szczyptę soli morskiej oraz ostudzone masło, olej kokosowy i czekoladę.
    Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej powstałą masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

  5. Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń