Do góry

Desery Przepis na:

Brownies

Brownies

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 292

Dodano:

Odsłon: 12962

Po pierwsze są bez grama mąki- bezglutenowe. Po drugie z dużą ilością czekolady i kakao .Po trzecie obecność prażonych orzechów nadaje im fajny posmak . Po czwarte was przekona- każdy kęs to uczta dla podniebienia. Te rozpływają się w ustach. Najlepsze według mnie na ciepło z gałką lodów waniliowych. Obiecałam porcję wysłać dla pewnej czekocholiczki :-). Polecam

Składniki

  • całych orzechów laskowych 400g
  • kakao 1 i 1/4 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 szklanki
  • masło 454g
  • gorzka czekolada (min 70%) 340g
  • jaj 6 szt
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka( rozpuścić 1 łyżkę kawy w 1 łyżce gorącej wody)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozmiar formy do pieczenia: 23 cm x 33 cm
    Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku (ok 15min), pilnując - orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy delikatnie przełożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać w ten sposób pozbędziemy się skorupki.

  2. W food procesorze zmielić orzechy włoskie, sól, kakao i 1/2 szklanki cukru. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie pienić się i pachnieć- zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać energicznie do momentu rozpuszczeni się czekolady. Przestudzić.

  3. W mikserze ubić jajka z 2 i 1/2 szklankami cukru i kawą (uprzednio rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody). Dodać maślano- czekoladowa masę, orzechowo-kakaową miksturę, miksując połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wsadzić do piekarnika i piec 50 min do momentu aż wierzch zacznie się ładnie błyszczeć i po sadzeniu patyczka zostaną na nim wilgotne okruszki. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wystudzić.

  4. Podawać na ciepło ( lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofali) z lodami lub bitą śmietaną. Pycha:-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://cakes.blox.pl/2013/02/Brownies.html

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 kwietnia 2013 moje ulubione ciasto :-) niestety w domu nie mam czekoholików, więc rzadko je robię. pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń