Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brukselka w papilotach z karmazynem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 177
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 177
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
ok. 40 minut
Brukselki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ponacinać na krzyż u nasady. Wrzucić do lekko posolonej wody i gotować 5-7 minut. Orzechy włoskie grubo posiekać. Koperek opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Rybę opłukać, osuszyć, filety pokroić na cztery porcje.
Na kawałkach pergaminu rozłożyć brukselkę, kawałeczki masła (lub margaryny) oraz porcje karmazyna. Cytrynę sparzyć, polewając wrzątkiem, potem wytrzeć do sucha i pokroić w plasterki. Ułożyć je na rybie. Całość skropić winem i oliwą. Posypać posiekanymi orzechami, solą, mielonym czarnym pieprzem oraz utłuczonymi w moździerzu ziarenkami czerwonego pieprzu.
Ostrożnie zawinąć w pergamin. Końce pergaminu mocno skręcić (w cukierek) i obwiązać bawełnianą nitką albo sznureczkiem. Powstałe pakieciki ułożyć na blasze.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 12-15 minut. Przed podaniem pergaminowe pakieciki lekko rozwinąć, danie udekorować kawałkami koperku.Źródło: Życie na gorąco