Do góry

Desery Przepis na:

Brzdąc

Brzdąc

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 24617

stary przepis z zeszyty mojej mamy

Składniki

  • Ciasto: 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa: kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1,5 łyżki kakao
  • Polewa: kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 7 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao, mąkę, proszek i ocet. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Musimy upiec 2 takie ciasta.

  2. Masa: kaszę gotujemy na mleku z cukrem waniliowym, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po trochu kaszę i ucieramy, na końcu dodajemy kakao.

  3. Składniki na polewę podgrzewamy do rozpuszczenia. Na jedno ciasto wykładamy masę, przykrywamy drugim ciastem, oblewamy polewą.
    Ciasto najlepsze jest gdy stoi w lodówce. Krem jest dość słodki, więc warto dodać do niego trochę wódki lub spód ciasta posmarować kwaśnym dżemem.
    Do polewy dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, żeby była bardziej zwarta.
    Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 38x23 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 29 marca 2014 Potwierdzam, ciasto jest pyszne, mam też na swoim profilu, ale nieco się różni od Twojego. Wypróbuję :-)) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń