Do góry

Desery Przepis na:

Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4914

Dodano:

Odsłon: 9733

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo- brzoskwiniowym. Ciasto z pianką brzoskwiniową z warstwą herbatników. Ciasto mięciutkie, orzeźwiające, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM BUDYNIOWO-BRZOSKWINIOWY:
  • -100 g.moreli suszonych -1 szklanka wody -5 łyżek cukru
  • -1 puszka brzoskwiń -3 białe budynie -1 galaretka brzoskwiniowa
  • HERBATNIKI:
  • -350 g. w polewie czekoladowej
  • PIANKA JOGURTOWA:-2 jogurty brzoskwiniowe(315g.x2)
  • -2 galaretki brzoskwiniowe -0.5 l. wrzątku
  • GÓRA:--tarty wafelek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy na blaszkę(30x40) z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. (Zdjąć papier ,ostudzić, odwrócić z powrotem i ułożyć biszkopt w blaszce ze wszystkimi bokami.)

  2. krem-Gotować morele na wodzie z cukrem, ok.10 min.Od czasu do czasu mieszając. Łyżką cedzakową wybrać morele i rozdrobnić blenderem. Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w kostkę.Do wody z moreli, wlać sok z brzoskwiń i dopełnić wodą do 1 l.Na soku ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać sucha galaretkę. Potem dodać mus z moreli i kawałki brzoskwiń.Wymieszać i odstawić do przestygnięcia do letniego, od czasu do czasu mieszając.Wylać na biszkopt.

  3. Na kremie ułożyć herbatniki.
    Polecam użyć maślanych, bo te z polewą nie chciały zmięknąć.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować, dolewając tężejącą galaretkę. Wyłożyć na herbatniki.

  5. Na górę zetrzeć czekoladę, albo czekoladowe wafelki.(tutaj w polewie czekoladowej 2 x XXL).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 grudnia Super ciasto:) Fajny pomysł na wykorzystanie suszonych moreli - zawsze kupuję je na święta w większej ilości bo każdy ma ochotę je wyjadać a po świętach okazuje się, że zostają i nie ma do czego ich wykorzystać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń