Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budapesztański tort Dobosa"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 61
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 36
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 96
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3712
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 61
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 36
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 96
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3712
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Składniki
Do jajek wsyp cukier, utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsyp przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlej masło, delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 6 równych części. Każdą wlej do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Piecz 10-12 min w temperaturze 180°C.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i wsyp przesiane kakao. Na koniec wlej kilka kropli aromatu oraz przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Krem podziel na 7 równych części.
Pięć blatów posmaruj kremem (5 porcji) i ułóż jeden na drugim. Szóstą porcją kremu posmaruj boki tortu i oprósz orzechami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego, udekoruj nim wierzch tortu. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier. Podgrzewaj (nie mieszając), aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynowy kolor. Gorący karmel wylej na pozostały blat, rozsmaruj i potnij na 16 trójkątów. Udekoruj nimi wierzch tortu.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 600 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie