Do góry

Desery Przepis na:

Budyń waniliowy z malinami

Budyń waniliowy z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 601

Dodano:

Odsłon: 1820

Domowy budyń to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa, maliny bardzo dobrze pasują do takiego deseru.

Składniki

  • Budyń:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu waniliowego (najlepiej zastąpić go 1/2 laski wanilii)
  • Sos malinowy:
  • 100 g malin
  • 25 g cukru
  • Dodatkowo:
  • ok. 100 g malin
  • rurki waflowe
  • listki mięty
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko dobrze mieszamy z cukrem, skrobią ziemniaczaną, żółtkami i aromatem. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy do czasu, aż budyń zgęstnieje.

    Połowę budyniu rozkładamy do czterech naczyń, na nim układamy maliny (4 pozostawiamy do dekoracji), na maliny wykładamy resztę budyniu.

    Maliny na sos zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż się rozgotują i utworzą dość gęsty sos. Polewamy nim wierzch budyniu.

    Dekorujemy pozostałymi malinami, rurkami waflowymi i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń