Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Budyń z sosem karmelowym"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 498
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 498
Składniki
Połowę mleka wlej do garnka, dodaj masło, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, garnek zestaw z ognia i powoli (ciągle mieszając) wlej masę żółtkową. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Ciepły budyń przełóż do silikonowych foremek lub małych miseczek. Gdy przestygnie, wstaw do lodówki, by dobrze stężał.
Przygotuj sos. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż się roztopi i zbrązowieje. Garnek zestaw z ognia. Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej mleko oraz śmietankę (rób to ostrożnie, aby się nie poparzyć, bo powstanie dużo pary).
Ponownie podgrzej intensywnie mieszając trzepaczką, a gdy całość zacznie wrzeć, dodaj masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie się połączą. Wystudzony sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Budyń przełóż na talerzyki, każdą porcję polej sosem karmelowym.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie