Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowa tarta z jabłkami i bananem

Budyniowa tarta z jabłkami i bananem

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 610 Ocena: 8669

Dodano: 27.05.2017

Odsłon: 407

bardzo łatwa i szyba w przygotowaniu, smaczna tarta

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • margaryna 5 dag
  • żółtko 3
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy
  • kwaśna śmietana lub jogurt 1 pełna łyżka
  • Dodatkowo:
  • budyn śmietankowy lub waniliowy 1 op.
  • mleko 400ml
  • jabłko 3
  • banan 1 duzy
  • czekolada biała kilka kostek
  • sok z cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać zimną margarynę i dokładnie posiekać nożem. Do miski wbić żółtka, dodać cukry, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem. Zawartość miseczki przełożyć do mąki i zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce ok. 30 min.

    W tym czasie ugotować budyń i odstawić by przestygł. Jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki. Banana również obrać i pokroić (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie ściemniał).
    Ciastem wylepić formę do tarty (średnica ok. 27cm) wysmarowaną tłuszczem i podpiec do zrumienienia ok. 10 min. w temp. 200 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzony budyń, rozsmarować.

  2. Ułożyć plastry jabłka i banany, posypać cynamonem.

  3. Całość piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i posypać banany pokrojoną drobno czekoladą, która się rozpuści. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń