Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z serem.

Bułeczki drożdżowe z serem.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 628 Ocena: 5101

Dodano: 22.11.2017

Odsłon: 6504

Delikatne, bardzo smaczne drożdżowe bułeczki z serem, posypane wiórkami kokosowymi i polane lukrem cytrynowym.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna typ-500 lub 550 - 50 dag
  • drożdże świeże 30 g
  • mleko ciepłe 250 ml
  • cukier puder 40 g
  • masło 100 g (rozpuszczone, ostudzone)
  • jajko kurze 1 szt.
  • Składniki na masę serową:
  • twarożek wiejski - 50 dag
  • żółtka jajek kurzych 2 szt.
  • cukier waniliowy 16 g
  • Składniki na lukier:
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z połowy cytryny
  • Mleko 1 łyżka
  • Opcjonalnie:
  • jajko do posmarowania
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Lukier
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie masy serowej:

    W miseczce rozdrabniamy twarożek drewnianą łyżką, dodajemy żółtka i cukier waniliowy.

  2. Wyrabiamy ucierając łyżką masę serową.

  3. Wykonanie bułeczek:

    W mniejszej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dobrze musimy rozmieszać, odstawiamy na 20 minut. Rozczyn drożdżowy musi nam troszkę urosnąć. W między czasie przesiewamy 500 gram mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 40 gram cukru pudru, rozpuszczone, ostudzone masło, jedno jajko, pozostałe 125 ml (pół szklanki) mleko i rozczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką, później wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto musi być elastyczne, odchodzić od rąk.

  4. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy.

  6. Wałkujemy z niego placek w kształcie prostokąta.

  7. Na placek nakładamy warstwę masy serowej, rozsmarowujemy ją w miarę równo.

  8. Nakładamy jedną trzecią szerokości placka część do środka.

  9. Pozostałą częścią nakrywamy już nakrytą część placka, takie złożenie placka na trzy części.

  10. Zwinięty placek tniemy na kawałki sześciocentymetrowe.

  11. Każdy środek bułki przygniatamy kijkiem o średnicy ołówka.

  12. Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i posypanej mąką.

  13. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  14. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na drugą półkę nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

  15. Pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek (grzałka góra/dół).

  16. Wykonanie lukru:

    Wszystkie składniki na lukier dobrze mieszamy aż powstanie gładki, gęsty jak kisiel lukier.

  17. Upieczone bułki smarujemy lukrem i studzimy na kratce.

  18. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada Super ciacha, w sam raz na przedpołudniową przekąskę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń