Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - przepis

Przepis dnia 2012-08-09
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 24672

Jeśli jeszcze nie jedliście takich bułeczek to bardzo zachęcam. Pulchne, miękkie z dodatkiem słodkiej kruszonki. Przepis ze strony kwestiasmaku.

Składniki

  • 370 g mąki pszennej lub tortowej
  • 70 g cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • mała szczypta soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 12 śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, mleko, jajka. Wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 10 min. ). Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy placki i w środek wkładamy dwie połówki śliwek. Ciasto dokładnie zlepiamy kształtując okrągłe bułeczki. Wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy ( śr. 27 cm ) i wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Bułeczki wkładamy łączeniami do dołu. Zostawiamy w formie na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. W małym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę i dodajemy cukier, a po chwili mąkę razem z cynamonem. Odstawiamy z ognia i mieszamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy do wystudzenia. Wrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 30 min. Smacznego.

  2. ILOŚĆ: 12 bułeczek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń