Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki maślane z powidłami śliwkowymi

Bułeczki maślane z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Bułeczki maślane z powidłami śliwkowymi"

Składniki

  • 500 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 170 ml mleka
  • 80 ml śmietany
  • 45 g drożdży
  • 120 g masła
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • szczypta soli
  • słoik powideł śliwkowych Posypka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i olej. W garnku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mleko, śmietanę, cukier, jajko i żółtko, a na końcu drożdże. Letnią mieszankę wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie mieszamy kruszonki, a następnie rozcieramy palcami.

  3. Ciasto zagniatamy krótko na stolnicy, wałkujemy na grubość 1 cm i szklaneczką wykrawamy kółeczka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę powideł, posypujemy kruszonką. Boki bułeczek smarujemy pozostałym roztopionym masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej sztuki 186 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń