Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki otrębowe

Bułeczki otrębowe

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1136

Dodano: 17.08.2010

Odsłon: 13103

Przepyszne bułeczki, nie wymagające zbyt dużo pracy. Proste, a zarazem smaczne! :) Bułeczki przygotowane zgodnie z zasadami diety doktora Dukana.

Składniki

  • 9 łyżek otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 3,5 łyżki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ulubione przyprawy do posypania bułeczek, np. koperek, czosnek, gyros, szczypiorek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 4 łyżki otrąb owsianych i 2 łyżki otrąb pszennych zalewamy jogurtem i mieszamy. Pozostałe otręby owsiane mielimy blenderem na jak najdrobniejszy puch. Przesypujemy zmielone otręby do otrąb wymieszanych z jogurtem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Rozkłócamy jajka i wlewamy je do reszty składników, zostawiają 1 łyżkę jajka do posmarowania bułeczek. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły.

  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładamy masę na blachę tak, by wyszło 6 "placuszków" - bułeczek. Ciasto nie rozlewa się podczas pieczenia, dlatego łyżką nadajemy im ładny okrągły kształt. Smarujemy każdą bułeczkę resztką pozostawionego jajka i posypujemy ulubionymi przyprawami(w moim przypadku były to: szczypiorek, koperek, czosnek i gyros). Możemy też zostawić bułeczki czyste, bez przypraw.

  3. Wstawiamy blachę z bułeczkami do rozgrzanego do 170*C piekarnika na 20 minut, a na ostatnie 5 minut, jeśli mamy taką możliwość, włączamy termoobieg, by bułeczki ładnie się zrumieniły. Po upieczeniu zostawiamy bułeczki do ostygnięcia i przechowujemy je w zamkniętym pojemniku, by się nie zeschły.

  4. Bułeczki wyśmienicie smakują posmarowane serkiem twarogowym i obłożone wędliną, pomidorem i ogórkiem. Oczywiście dodatki mogą być różne :) Smacznego!

  5. ***Nie są to bułeczki "prosto z piekarni", okrąglutkie i super wyrośnięte, jednak są one bardzo smaczne. Pierwszy raz spróbowałam ich na diecie, ale z pewnością zostaną ze mną nawet po jej zakończeniu :) Osoby na diecie mogą zjeść dziennie 2 takie bułeczki :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń