Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 320

Dodano:

Odsłon: 413

Po przepysznym chlebie wracam z powrotem do do moich ukochanych bułeczek. Tym razem nie mleczne a zwykłe pszenne. Może nie wyglądają cudownie, ale są bardzo smaczne, mięciutkie i mają chrupiącą skórkę. Zapraszam po przepis:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
    Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku.
    Następnie dodać do mąki.
    Całość połączyć z ciepłą wodą i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
    W razie potrzeby lekko podsypać mąką podczas wyrabiania.
    Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich w miarę równe i gładkie bułki.
    Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać mąką.
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.
    Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Wyrośnięte bułki piec ok. 15 minut lub do czasu gdy staną się ładnie zarumienione.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/01/bueczki-pszenne.html

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń