Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 264

Dodano:

Odsłon: 2231

Pyszne, miękkie bułeczki i co najważniejsze bez chemii. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką. W zamkniętym chlebaku mogą stać 2-3 dni i nie twardnieją. Najlepsze z samym masłem i pomidorem!

Składniki

  • 800 gramów mąki pszennej typ 650,
  • 100 gramów mąki pszennej razowej – typ 1850,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 40 gramów świeżych drożdży,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki letniej wody,
  • 5 łyżek oleju,
  • 0,5 litra letniej wody,
  • sezam lub mak do posypania.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

  2. Mąkę 650 przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej drugą mąkę (1850). Wsypujemy sól i mieszamy delikatnie warzechą.

  3. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i zalewamy 4 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie.
    Wlewamy je do mąki (nie czekamy aż zaczyn wyrośnie), dodajemy olej i mieszamy warzechą, aż się składniki połączą. Powoli wlewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto. Łatwo się wyrabia – za bardzo nie klei się do rąk. Wyrabiamy około 5-6 minut. Nie potrzeba więcej.

  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce bez przeciągów – u mnie zazwyczaj jest to nienagrzany piekarnik. Zostawiamy je na około godzinę czasem może być to nawet 45-50 minut. W zależności jak wyrośnie. Trzeba uważać – raz próbowało uciec mi z miski:).

  5. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich bułeczki. Z podanych proporcji wychodzi mi około 13 bułeczek. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do piekarnika na 30 minut.

  6. Bułeczki wyjmujemy. Nagrzewamy piekarnik na funkcję góra-dół na 200 stopni.

  7. Bułeczki nacinamy z wierzchu – albo na krzyż, albo tylko poprzecznie. Smarujemy letnim mlekiem i obsypujemy sezamem/makiem.

  8. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

  9. Otrzymujemy pyszne bułeczki o smaku przypominającym mi dzieciństwo i dziadka, który takie bułki jadł z masłem i mielonką:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń