Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z nadzieniem morelowym"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 122
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 72
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 122
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 72
Składniki
Morele umyj, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Przełóż do rondla, dodaj cukier oraz sok z cytryny, wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gotuj na dużym ogniu ok. 5 min. Zdejmij z ognia, usuń pianę. Ponownie podgrzej, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj 40-60 min, często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Usuń pianę a dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików.
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 szklanki mleka oraz 2-3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostały cukier, sól, wyrośnięty rozczyn, tłuszcz oraz mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 50x30 cm i posmaruj dżemem. Zwiń w roladę, pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. Piecz 15 min w temperaturze 180°C
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie