Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z serem

Bułeczki z serem

Autor: kasia-p

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 3061

Dodano: 04.01.2017

Odsłon: 1497

Bułeczki można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać lukrem. Do masy serowej można dodać również rodzynki

Składniki

  • mąka 3 szkl
  • mleko 1 szkl
  • margaryna 6 łyżki
  • jajko 1 szt
  • drożdże 2,5 dag
  • sól szczypta
  • cukier 5 łyżek i 1/3 szkl
  • żółtka 3sztuki
  • twaróg tłusty 30 dag
  • cukier wanilinowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. następnie dodać letnie mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Rozczyn prawie potroi swoją objętość.

  2. Kiedy rozczyn urośnie dodać resztę mąki, rozmącone jajko, sól, roztopioną margarynę,3 łyżki letniej wody i 2 łyżki cukru. Zagnieść ciasto , żeby było elastyczne. Następnie odstawić w ciepłe miejsce.

  3. Zrobić nadzienie- 2 żółtka zmiksować z 1/3 szkl cukru i cukrem waniliowym. Pomału dodawać ser dalej miksując. Wlać wystudzoną roztopioną margarynę(2 łyżki).
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Wyciąć dużym kubkiem kółka. W środku zrobić wgłębienie, nałożyć ser. Brzegi bułek posmarować żółtkiem.

  4. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń