Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułka ciabatta

Bułka ciabatta

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 850

Dodano:

Odsłon: 546

Bardzo fajna bułka pszenna. Co prawda wychodzi nieco płaska, ale dłużej jest świeża dzięki oliwie.

Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 (700g)
  • Drożdże suszone (1-2 łyżeczki)
  • Woda (400ml)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej lub oliwa (2 łyżki)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu:
    1. W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże.
    2. Wlać do mąki (200g).
    3. Garować ok. 12 godz. Gotowy zaczyn gazuje i ma lekko drożdżowo-alkoholowy zapach.

  2. Przygotowanie ciasta właściwego:
    4. Do zaczynu (ok. 400g) wsypać 500 g mąki i dodać soli, wody (200ml) oraz oleju.
    5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

  3. 6. Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.

  4. 7. Podzielić radełkiem na 3 części, a każdą z nich na kolejne 3 części (łącznie 9 części).
    8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Wierzch posmarować oliwą. Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.

  5. 9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia).
    10. Wyłożyć na ruszt do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 09 lutego Dziękuję za przepis. Mam inny, gdzie na wyrastanie ciasta czekało się 20 godzin.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzakot691 09 lutego zamiast mąki chlebowej zastosuj włoską00 lub naszą Szymanowską, na pewno wyjdzie wtedy wyższa
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń